Ramazan'da çoğu kişi susuzluktan şikâyet ediyor...
Ramazan'da sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve gün içinde
daha az susamak için sahura kadar çeşitli aralıklarla azar azar sıvı
gıdalar tüketilmesi öneriliyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman AA muhabirine yaptığı açıklamada bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 25 litre olduğunu belirtti.
Mevsim normallerinin üzerinde sıcağa rastlayan ramazan ayında oruç
tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Akman bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını vurguladı.
İnşaat
kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun
demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.
Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman
''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar
tüketmelidir. Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk
çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi.
-AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''-
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek şunları kaydetti:
''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse gün içinde o kadar az acıkılır susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı vücutta tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz. Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''
Akman gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ramazan'da sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve gün içinde
daha az susamak için sahura kadar çeşitli aralıklarla azar azar sıvı
gıdalar tüketilmesi öneriliyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman AA muhabirine yaptığı açıklamada bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 25 litre olduğunu belirtti.
Mevsim normallerinin üzerinde sıcağa rastlayan ramazan ayında oruç
tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Akman bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını vurguladı.
İnşaat
kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun
demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.
Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman
''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar
tüketmelidir. Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk
çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi.
-AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''-
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek şunları kaydetti:
''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse gün içinde o kadar az acıkılır susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı vücutta tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz. Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''
Akman gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.