Kadınların bitmez derdi: B12 eksikliği B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt minerali içerir ve dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir.
B12 vitamini hayvansal besinlerde bulunur. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz. B12 vitamini genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır. Aynı zamanda kobalamin düzeyleri yaşla düştüğünden yaşlı insanlar olası eksiklik belirtilerini kendilerinde izlemelidirler. Yaşlılardaki eksiklikler genellikle beslenme eksikliğinden değil vitaminin uygun olmayan emiliminden kaynaklanır.
B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir ?
• Cobalamin alyuvarların oluşumunda folik asitle birlikte çalışır ve böylelikle kansızlığı önler.
• B12 vitamini homosistein düzeylerini düşürmede kullanılabilir – bu maddenin yüksek düzeyleri olası kalp hastalığına işaret edebilir yani olası bir kalp hastası adayı iseniz homosistein düzeylerinizi normale döndürmeye yardımcı olmak için B6 B12 vitaminleri ile folik asit bileşimlerini kullanabilirsiniz.
• Bu vitamin sağlıklı sinir sistemi muhafazası için gereklidir. Uzun sureli eksikliği eğer tedavisiz kalırsa geri dönülemez nörolojik hasarlara neden olabilir.
• Vücut besinlerin emilimi ve uygun hazım için de bu vitamine ihtiyaç duyar. Aynı zamanda hafızayı ve konsantrasyonu da geliştirmeye yardım etmesi ve rahat bir uyku sağlaması da B12 vitamini faydaları arasındadır.
• Özellikle vejetaryenler ve yaşlılar B12 vitamin eksikliği riski altında olduklarından hakkında öğrenilebileceğiniz ne varsa öğrenmek ve takviye alırken göz önünde bulundurmak özellikle önemlidir.
• B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara yol açar. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşmaya sebep olması da b12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek bir sorundur.Yaşa göre günlük B12 ihtiyacı:
1-3 yaş: 0.9 mikrogram
4-8 yaş: 1.2 mikrogram
9-13 yaş: 1.8 mikrogram
14+ yaş: 2.4 mikrogram
Vitamin B12′nin kanıtlanmış yararları:
Kansızlığı önler
Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar.
Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar.
Pernisiyöz anemi tedavisinde kullanılır
Mide barsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak çıkartılmış hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
Vejetaryenlerde ve birtakım emilim bozukluğu olan hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.
Vitamin B12′nin kanıtlanmamış ancak olası yararları:
Akıl ve sinir hastalıklarında faydalı olabilir.
Mikrobik hastalıklara karşı direnci arttırır.
İştahı arttırır.
Ortalamanın altındaki boy uzunluklarında yararlıdır.
Öğrenme ve bellek kapasitesini geliştirir.
Enerjiyi arttırır.